13 juni 2013

Groen voor stoep, mogelijk in Woerden

Op maandag 10 juni ging de gemeenteraad op de langverwachte excursie met de afdeling Realisatie & Beheer. Het doel van de excursie was om meer inzicht te krijgen in hoe het beheer van de openbare ruimte in de praktijk werkt. De raadsleden bezochten onder toeziend oog van verantwoordelijk wethouder Cor van Tuijl enkele plekken in het Staatsliedenkwartier.

Tijdens het bezoek kregen de raadsleden uitleg over de gebruikte normen, daarna mochten ze het werk van de ambtenaar doen: met een formulier in de hand kijken of de openbare ruimte voldoet aan de normen die de raad heeft gesteld.

Bewoners Savorin Lohmanlaan verzorgen zelf onderhoud
Het bleek geen eenvoudige taak. Een weg die er prima uitziet, maar op een paar plaatsen verzakte tegels laat zien: hoe beoordeel je die? En wat er eerst als een keurig groenstrookje uitzag, bleek bij nadere inspectie echt teveel onkruid te bevatten. Het was wel een ander groenstrookje dat ons het meest vrolijk maakte die maandagavond. En met reden. Toen de gemeente een stoep aan de Savornin Lohmanlaan ging aanpakken, spraken ze met de bewoners af dat er een perkje in zou komen. Anders zou het teveel een steenwoestijn worden. De bewoners kozen de beplanting voor het perkje en beloofden voor het onderhoud te zorgen. Het perkje (nou ja perkje, zeg maar een perk!) staat er prachtig bij.

VoorbeeldHet is hét voorbeeld van hoe bewoners die dat willen, zelf verantwoordelijk kunnen zijn voor het onderhoud van hun leefomgeving. En meer dan dat: hoe groener de straat, hoe gezonder de mensen. De ambtenaren zelf bleken maandag ook enthousiast. "Wij doen dat op meer plekken in Woerden," zeiden ze. Waarop wij vroegen: "Waarom schenk je daar niet wat meer aandacht aan?" Dat zou nog gaan gebeuren, was het antwoord.

Laten we er vandaag maar vast mee beginnen, want het verdient echt navolging. Dus als u denkt: het kan buiten best wat mooier: ga aan de slag met de buren en maak afspraken met de gemeente. Samen maken we Woerden mooier!

 Simon Brouwer, CU/SGP 
 Heerd Jan Hoogeveen, D66 

Bron: www.dichtbij.nl/woerden/