25 maart 2023

SGP van één naar twee zetels in Provinciale Staten Utrecht

 

De Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart hebben een verdubbeling van het zetelaantal opgeleverd voor de SGP Utrecht.

De partij kreeg maar liefst 13% meer stemmen dan in 2019, waardoor er twee SGP-Statenleden in het Provinciehuis terecht komen. 

Het was tot de telling van de laatste gemeente, Veenendaal, spannend of de SGP één van de restzetels binnen zou halen. Uiteindelijk kreeg de partij 3,8% van het totaal aantal stemmen in provincie Utrecht.

Dit was 0,3% meer dan bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2019. Door de hogere opkomst (63,4% in vergelijking met 61,6% bij de verkiezingen in 2019) is de uitslag extra bijzonder.

Over het algemeen is een hogere opkomst ongunstig voor de SGP, omdat de partij vooral veel vaste stemmers heeft.

Bij deze verkiezingen kreeg de SGP echter zo’n 3000 stemmen meer dan in 2019 (24614 om 21760 stemmen), een groei van maar liefst 13%. 

De winst van de zetel is onder andere te danken aan de forse verkiezingswinst in Bunschoten (+2,9%) en Veenendaal (+1,7%). Daarnaast werd in alle andere gemeenten tussen de 0,1% en 0,5% winst geboekt.

Alleen in de gemeenten Bunnik (-0,2%), Renswoude (-0,4%), Utrechtse Heuvelrug (-0,6%) en Vijfheerenlanden (-1,6%) was er procentueel verlies.

In Bunnik en Renswoude kwam dit door de hogere opkomst, aangezien de SGP daar wel meer stemmen kreeg dan in 2019.

Lijsttrekker en huidig Statenlid Bertrick van den Dikkenberg is dankbaar voor de uitslag.

"In verwachting van zegen van Boven hopen we het werk weer op te pakken. We willen een krachtig SGP-geluid laten horen! Daarnaast bedanken we alle kiezers die gestemd hebben voor Daad bij het Woord!"

 

Volgens Van den Dikkenberg is het nu tijd om te handelen: " De uitslag laat zien dat we stad en platteland moeten verbinden. "

We zien het als opdracht van de kiezer de koers van het rigide Haagse stikstofbeleid te wijzigen.

Dat kan in een brede coalitie waarin partijen bereid zijn verschillen te overbruggen.

" Bij de waterschapsverkiezingen werd in maar liefst twee van de drie waterschappen zetelwinst geboekt. "

In waterschap Vallei en Veluwe ging de SGP van twee naar drie zetels.

In waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden won de SGP ook één zetel. De partij had deze enige zetel verloren bij de verkiezingen in 2019, maar heeft deze zetel nu weer teruggewonnen.

In waterschap Rivierenland wist de SGP de twee zetels vast te houden.

Bij de Provinciale Statenverkiezingen in Utrecht kwam de BBB als winnaar uit de stembus, net voor GroenLinks. Beide partijen krijgen zeven zetels in de Staten.

Van de zittende partijen wonnen alleen de SGP en de Partij voor de Dieren procentueel stemmen (naast de nieuwkomers), de overige partijen verloren allemaal.